Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πύργος Καλλίστης- Σαντορίνη - Κυκλάδες

Ο Πύργος της Σαντορίνης είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στο υψηλότερο σημείο του νησιού επάνω στη πλαγιά του Προφήτη Ηλία,  και αποτελεί μεσαιωνικό στολίδι που δεσπόζει και εποπτεύει τη Σαντορίνη από τη μια άκρη ως την άλλη, από το Ακρωτήρι ως την Οία.  Όλη τη Σαντορίνη  απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Είναι ένα καστέλλι που διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά της Βενετικής αυτοκρατορίας,με βυζαντινές εκκλησίες, μεσαιωνικά αρχοντικά κι ενετικά κάστρα, σπαρμένο με εκκλησιές και χαλάσματα, αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση δύναμης και ευημερίας. Τρεις μεγάλοι γαλάζιοι
τρούλοι κοσμούν το χωριό, όπου αρχοντικά και χωριατόσπιτα βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη. Οι μόνιμοι κάτοικοι με τα λιτά, χαρούμενα σπίτια τους είναι ζωντανοί μάρτυρες ενός ήσυχου και ανθρώπινου τρόπου ζωής που έχει επιζήσει στο πέρασμα του χρόνου.
Απέχει μόλις 7,5 χλμ. από τα Φηρά.
Ο Πύργος υπήρξε πρωτεύουσα ττης Σαντορίνης μέχρι το 1800.
Ο Πύργος έγινε ευρέως γνωστός εξαιτίας του μοναδικού πασχαλινού εορτασμού, που καθιερώθηκε πριν λίγα χρόνια από τις τοπικές αρχές του. Τη Μεγάλη Παρασκευή, όλη η περιοχή κατακλήζεται από την ευωδία του δενδρολίβανου, που κοσμεί τον σταυρό των 17 μέτρων ύψους. Την Μεγάλη Παρασκευή, σε όλο το νησί πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου και ο Πύργος, που πλαισιώνεται από άμετρητους φανούς, λάμπει σαν εξαίσιο κόσμημα τη νύχτα. Ο Πύργος είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς και να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην πιο θεαματική πανοραμική θέα του νησιού.
Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο στη κορυφή του ομώνυμου λόφου και το Θεοτοκάκι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης που πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Επίσης, θα δείτε το Καστέλι, το αλλοτινό μεσαιωνικό οχυρό του νησιού,όπως επίσης και το   Παραδοσιακό Χωριό "Η Σαντορίνη που έφυγε", μια μουσειακή συλλογή αντικειμένων και φωτογραφιών που αντικατοποτρίζουν τον αλλοτινό παραδοσιακό τρόπο ζωής στο νησί.

1 σχόλιο:

  1. Ουδέποτε ιστορικά υπήρξε ο Πύργος πρωτεύουσα της Σαντορίνης, από ποιές ιστορικές πηγές αντλείται τις πληροφορίες σας; Οι πηγές γράφουν ότι η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε από τον Σκάρο στα Φηρά, εσείς άραγε από που έχετε τις πληροφορίες και μόνο αυτό που αναγράφεται έως το 1800 φανερώνει ότι κάτι γίνεται. Εαν δεν αποκαλύψετε τις ιστορικές πηγές που σας παρέσυραν, θεωρώ ότι η αναφορά σας γίνεται μόνο και μόνο για κονομήσετε κάνα τουρίστα, ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή